Η Βράβευση για την πρώτη θέση πανελλαδικά των μαθητών και δασκάλων έγινε από: τον Προϊστάμενο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας, από τον Προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας και το Δήμαρχο Πέλλας στο Πνευματικό Κέντρο της Κρύας Βρύσης το Σάββατο 10 /12/2011
Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011
Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011
Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011
Λάβαμε συγχαρητήρια για τον διαγωνισμό
██ ██ ██ ██ ██ ██ ██ ██ ██ ██ ██ ██
██ ██ ██ ██ ██ ██ ██
Σήμερα η τάξη μας έλαβε συγχαρητήρια για τον 3ο Πανελλήνιο Διαδικτυακό Μαθητικό Διαγωνισμό ΕΕΕΠ - ΔΤΠΕ από τον κύριο Δημήτριο Αδαμίδη, διευθυντή Π. Ε. Πέλλας:
"Εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του 2ου Δ.Σ. Κρύας Βρύσης και ιδιαίτερα στους μαθητές της Ε' και ΣΤ' τάξης καθώς και στους δασκάλους τους, κα. Παπαθεοδώρου Ελένη και κ. Παβέλη Παναγιώτη, αφού στα πλαίσια του 3ου Πανελλήνιου Διαδικτυακού Μαθητικού Διαγωνισμού ΕΕΕΠ - ΔΤΠΕ κατέλαβαν την πρώτη θέση Πανελλαδικά."
██ ██ ██ ██ ██ ██ ██ ██ ██ ██ ██ ██ ██ ██ ██ ██ ██ ██ ██
Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011
ΠΗΡΑΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ!!!!!
ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 3ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΕΕΠ-ΔΤΠΕ (2010-2011)
«Δημιουργήστε ψηφιακά, κατασκευάστε ένα website, γίνετε πρεσβευτές του τόπου σας» (υπό την αιγίδα του Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ.) http://www.diagonismos2011.com
Στα πλαίσια του 3ου Πανελλήνιου Διαδικτυακού Μαθητικού Διαγωνισμού ΕΕΕΠ-ΔΤΠΕ οι δύο τάξεις Ε΄
και Στ΄
με υπεύθυνους δασκάλους του προγράμματος την κ. Παπαθεοδώρου Ελένη και τον κ. Παβέλη Παναγιώτη
του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κρύας Βρύσης κατέλαβαν την πρώτη πανελλαδικά θέση με τελική βαθμολογία 83,63 με δεύτερη κατά σειρά βαθμολογία 75.77.
Το θέμα της εργασίας «Μαθαίνοντας την Ιστορία του τόπου μας» προβλήθηκε και παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα:
http://users.sch.gr/elenipap/ourland/index.htm
Για να εξαχθεί η τελική βαθμολογία η εργασία πέρασε από τρία στάδια αξιολόγησης:
1. Στάδιο πρώτης αξιολόγησης εργασιών (από τους ίδιους τους συνδιαγωνιζόμενους)
Με τη λήξη της κατασκευής κι ανάρτησης των ιστοσελίδων που έγινε στις 31-5-2011 οι ίδιοι οι συνδιαγωνιζόμενοι κάθε κατηγορίας αξιολόγησαν την εργασία, με βάση συγκεκριμένο δελτίο κρίσης (πίνακας 10 κριτηρίων αξιολόγησης) .
2.Στάδιο δεύτερης αξιολόγησης εργασιών (από τους εθελοντές κριτές)
Στο στάδιο δεύτερης αξιολόγησης, από 1 Ιουνίου 2011 ως και 30 Σεπτεμβρίου 2011, υπήρξε αξιολόγηση των websites των διαγωνιζόμενων από συγκεκριμένους δικτυακούς επισκέπτες/Εθελοντές Κριτές – που εξουσιοδοτήθηκαν ως κριτές μετά από αίτησή τους κι έγκριση του Οργανωτή.
3. Τελικό στάδιο κρίσης
3. Τελικό στάδιο κρίσης
Στο 3ο και τελευταίο στάδιο κρίσης (μεταξύ 1ης Οκτωβρίου 2011 και 22 Οκτωβρίου 2011), το λόγο είχαν τα μέλη της τριτοβάθμιας Κριτικής Επιτροπής, που απαρτιζόταν από μέλη ΔΕΠ Ελληνικών Πανεπιστημίων με αντικείμενα διδασκαλίας τους την Παιδαγωγική και τις εφαρμογές των Τ.Π.Ε., εξειδικευμένους επιστήμονες των παιδαγωγικών και των εφαρμογών των ΤΠΕ στην εκπαίδευση και εκπροσώπους του Οργανωτή.
Οι μαθητές και οι υπεύθυνοι δάσκαλοι του προγράμματος κ. Παπαθεοδώρου Ελένη και κ. Παβέλης Παναγιώτης ευχαριστούν θερμά για τη βοήθεια και την προσφορά υλικού: τους γονείς των μαθητών, την εφημερίδα Πολιτεία, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους : «Μακεδόνες», « Πύρρος», «Αλέξανδρος Υψηλάντης», «Σωκράτης», τον κ. Μασμανίδη Χρήστο, τον κ. Τσογγίδη Παναγιώτη και την υπεύθυνη του πρωινού τμήματος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011
Σαλιγκάρια
•Το σαλιγκάρι έχει γλώσσα που την χρησιμοποιεί σαν τρίφτη. Έχει πολλά μικρά δοντάκια που ξαναφυτρώνουν μόλις χρησιμοποιηθούν. Τα δόντια του είναι απαραίτητα για να ροκανίζει τα φύλλα.
•Τα σαλιγκάρια όταν γεννιούνται έχουν μικρό και διαφανές κέλυφος, το οποίο μεγαλώνει το προσθέτοντας υλικό γύρω από το άνοιγμα.
•Τα σαλιγκάρια όταν γεννιούνται έχουν μικρό και διαφανές κέλυφος, το οποίο μεγαλώνει το προσθέτοντας υλικό γύρω από το άνοιγμα.
•Το σαλιγκάρι δεν έχει πόδια. Μετακινείται με το σώμα του το οποίο γλιστράει εύκολα επειδή παράγει ένα είδος σάλιου που το βοηθάει να γλιστράει.
•Τα σαλιγκάρια είναι φυτοφάγα (τρώνε φύλλα, λάχανα, και φυτά) Επίσης τρώνε δηλητηριώδη μανιτάρια που είναι επικίνδυνα γα τον άνθρωπο. Υπάρχουν συγκεκριμένα είδη σαλιγκαριών που είναι σαρκοφάγα (τρώνε άλλα σαλιγκάρια και σκουλήκια)
Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011
Η τάξη μας άλλαξε...!
Αυτή τη χρονιά η τάξη μας έχει αλλάξει πολύ από πέρσι. Έχουν αλλάξει πάρα πολύ οι θέσεις των θρανίων. Υπάρχουν 9 υπολογιστές αντί για 5. Όλοι οι υπολογιστές έχουν περασμένα τα ίδια προγράμματα. Με αυτά τα προγράμματα κάνουμε μάθημα αφού δεν έχουμε βιβλία. Έχουμε βάλει πρόγραμμα με το οποίο ο υπολογιστής δεν μπορεί να αποθηκεύσει αρχεία. Έχουμε περάσει προγράμματα για να γράφουμε. Έχουμε βάλει διάφορα προγράμματα για το μάθημα με τα οποία βλέπουμε το μάθημα όπως το βλέπουμε στα βιβλία, αλλά σε ηλεκτρονική μορφή! Τέλος, έχουμε βάλει θρανία με βιβλία και περιοδικά, βιβλιοθήκες, δανειστική βιβλιοθήκη, θήκη με βίντεο και κασέτες. Οι αλλαγές της τάξης μας μας βοηθούν να κάνουμε το μάθημα πιο εύκολο.
Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011
ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!!!!!
Αλλάξαμε τάξη!!! Εφέτος είμαστε Έκτη Τάξη !!!Τελευταία χρονιά στο Δημοτικό Σχολείο!!!
Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011
Κυριακή 22 Μαΐου 2011
Ντόπινγκ
Τι είναι το ντόπινγκ (ντοπάρισμα);
Υπάρχουν αρκετά φάρμακα ή μέθοδοι που απαγορεύονται, γιατί θεωρούνται ντοπάρισμα. Με δυο λόγια, ντόπινγκ ονομάζεται η χρήση απαγορευμένων φαρμακευτικών ουσιών ή απαγορευμένων μεθόδων με απώτερο σκοπό την αύξηση της απόδοσης.
Γιατί απαγορεύεται το ντόπινγκ;
Το ντόπινγκ απαγορεύεται για δύο κυρίως λόγους: Α) είναι επικίνδυνο για την υγεία των αθλητών (το ντόπινγκ μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο) Β) δημιουργεί άνισες συνθήκες αθλητικού συναγωνισμού.
Το ντόπινγκ απαγορεύεται για δύο κυρίως λόγους: Α) είναι επικίνδυνο για την υγεία των αθλητών (το ντόπινγκ μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο) Β) δημιουργεί άνισες συνθήκες αθλητικού συναγωνισμού.
Γιατί μας απασχολεί το ντόπινγκ σήμερα;
Το φαινόμενο του ντόπινγκ των αθλητών έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην εποχή μας. Στο φαινόμενο αυτό συνυπεύθυνοι, μαζί με τους αθλητές είναι συχνά γονείς αθλητών, προπονητές ή και αθλητικοί παράγοντες. Πάντως το φαινόμενο αυτό δεν είναι καινούριο. Υπάρχουν παραδείγματα ντόπινγκ ακόμη και στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Την εποχή εκείνη θεωρούνταν ντοπαρισμένος ένας αθλητής που έτρωγε αυγό στο πρωινό του γεύμα! Σήμερα με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας έχουν δυστυχώς εξελιχθεί οι μέθοδοι ντοπαρίσματος.
Νεφέλη Μ.
Από το βιβλίο της Φυσικής ΑγωγήςΣτοιχεία του σώματός μας
→Το σώμα μας αποτελείται κυρίως από νερό (το 70% του βάρους μας είναι νερό)
→Η καρδιά μας είναι ένας μυς που στέλνει το αίμα σε όλο το σώμα. Η καρδιά ενός ενήλικα χτυπάει πάνω από 100.000 φορές την ημέρα.
→Τα οστά σηκώνουν το βάρος του σώματος. Χωρίς αυτά θα καταρρέαμε!
→Κάθε κίνηση του σώματός μας γίνεται με τους μύες. Τους χρησιμοποιόυμε για να σκύβουμε, να περπατάμε, να τρέχουμε, να πηδάμε, ακόμα και για να ανοιγοκλείσουμε τα μάτια μας, ή να κουνήσουμε τα αυτιά μας!
Νεφέλη Μ.
Από το βιβλίο της Φυσικής Αγωγής
Τετάρτη 18 Μαΐου 2011
Έχετε μεταχειρισμένο Η/Υ που δε χρειάζεστε;
Θα θέλαμε να ξέρετε ότι δεχόμαστε Η/Υ χαλασμένους ή και μεταχειρισμένους που δεν τους χρειάζεστε για την τάξη μας. Επίσης δεχόμαστε και μεταχειρισμένα εξαρτήματα. Ευχαριστούμε, οι μαθητές της Ε' Τάξης!
Τετάρτη 11 Μαΐου 2011
Πλανήτες και διάστημα
Ήξερες ότι...
Στον Ουρανό, αρκεί ένα δευτερόλεπτο για να παγώσει ένας άνθρωπος!
Ο Δίας είναι 1320 μεγαλύτερος από τη Γη! Επίσης ο Δίας είναι 317 φορές βαρύτερος από τη Γη!
Το φως του ήλιου ταξιδεύει πάνω από 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα την ώρα. Χρειάζεται περίπου 8 λεπτά για να φτάσει στη Γη και περίπου 4 ώρες για να φτάσει στον Πωσειδώνα.
Ο γαλαξίας μας έχει πάνω από 400 δισεκατομμύρια αστέρια, και ένα από αυτά είναι ο Ήλιος!
Ο Ερμής είναι ο πλανήτης που είναι πιο κοντά στον Ήλιο, αλλά δεν είναι ο πιο ζεστός. Ο πιο ζεστός πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα είναι η Αφροδίτη, με θερμοκρασία που ξεπερνάει τους 450 βαθμούς Κελσίου!
Ο Πωσειδώνας είναι ο πλανήτης ο οποίος βρίσκεται πιο μακριά από τον Ήλιο και η θερμοκρασία εκεί αγγίζει τους -220 βαθμούς! Επίσης απέχει 4.500.000.000 χιλιόμετρα από τον Ήλιο!
Ο μεγαλύτερος πλανήτης είναι ο Δίας με διάμετρο 143.000 χιλιόμετρα σε αντίθεση με τον Ερμή, τον μικρότερο πλανήτη, που έχει διάμετρο 4900 χιλιόμετρα!
Νεφέλη Μ.
Νεφέλη Μ.
Σάββατο 7 Μαΐου 2011
Ένας μύθος για την Ηχώ
Η ηχώ δημιουργείται,όταν μιλάμε ή φωνάζουμε,ενώ απέναντί μας βρίσκεται μια λεία και στιλπνή επιφάνεια,όπως για παράδειγμα μια βραχώδης πλαγιά.Για να αντιλήφθούμε την ηχώ,πρέπει να απέχουμε τουλάχιστον 17 μέτρα από την επιφάνεια στην οποία ανακλάται ο ήχος.Αλλιώς, ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να διακρίνει τον ήχο της φωνής μας από τον ανακλώμενο ήχο.
Η Ηχώ ήταν νύμφη των δασών.Οι μούσες τής είχαν μάθει την τέχνη του τραγουδιού και του αυλού.Σύμφωνα με ένα μύθο,ο Νάρκισσος περιφρόνησε την αγάπη της και η Ηχώ,ντροπιασμένη,κρύφτηκε μέσα σε μία σπηλιά.Από τον πόνο της έλιωσε και έμεινε μόνο η φωνή της.Από τότε δεν έχει μόνιμη κατοικία.Μένει παντού,αλλά έχει το χάρισμα να ξαναδεί πίσω τους ήχους και της φωνές που ακούει
Η Ηχώ ήταν νύμφη των δασών.Οι μούσες τής είχαν μάθει την τέχνη του τραγουδιού και του αυλού.Σύμφωνα με ένα μύθο,ο Νάρκισσος περιφρόνησε την αγάπη της και η Ηχώ,ντροπιασμένη,κρύφτηκε μέσα σε μία σπηλιά.Από τον πόνο της έλιωσε και έμεινε μόνο η φωνή της.Από τότε δεν έχει μόνιμη κατοικία.Μένει παντού,αλλά έχει το χάρισμα να ξαναδεί πίσω τους ήχους και της φωνές που ακούει
Τρίτη 3 Μαΐου 2011
Υγιεινή διατροφή
Υγιεινή διατροφή
Τα βασικά συστατικά των τροφίμων είναι οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες, τα λίπη, τα άλατα, και τα ιχνοστοιχεία, οι βιταμίνες και οι φυτικές ίνες.
Οι πρωτεΐνες έχουν μεγάλη θρεπτική αξία και είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του οργανισμού. Η σημασία τους φαίνεται και από την ονομασία που τους έδωσαν οι επιστήμονες. Η ονομασία αυτή προέρχεται από την ελληνική λέξη "πρώτειος", που σημαίνει αυτός που κατέχει την πρώτη θέση. Ο άνθρωπος παίρνει τις πρωτεΐνες κυρίως από τα ζώα και τα προϊόντα τους, δηλαδή από το κρέας, το γάλα και τα αβγά. Πολύ σημαντικές όμως είναι και οι φυτικές πρωτεΐνες που παίρνουμε κυρίως από τα όσπρια.
Οι υδατάνθρακες είναι μία από τις κυριότερες πηγές ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Βρίσκονται κυρίως στο ρύζι, στα μακαρόνια, στις πατάτες, στο ψωμί, αλλά και στα φρούτα, στις ρίζες των φυτών και στα όσπρια.
Για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας είναι απαραίτητα στοιχεία όπως το ασβέστιο, που είναι χρήσιμο για την ανάπτυξη των δοντιών και των οστών και ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, που βοηθάει στη μεταφορά του οξυγόνου στα κύτταρα, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, το νάτριο και το κάλιο. Σε ακόμη μικρότερες ποσότητες χρειαζόμαστε στοιχεία, όπως το φθόριο, το ιώδιο, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός.
Αναγκαίες για την αξοιοποιήση των τροφών από τον οργανισμό, αλλά και για πολλές άλλες λειτουργίες, όπως η άμυνα του οργανισμού μας απέναντι στις λοιμώξεις, είναι και οι βιταμίνες.
Στα συστατικά των τροφών περιλαμβάνονται και οι φυτικές ίνες, ουσίες τις οποίες δεν απορροφά ο οργανισμός μας. Παρόλα αυτά, μας είναι πολύ χρήσιμες, γιατί διευκολύνουν τη διάβαση της τροφής μέσα από τα όργανα του πεπτικού συστήματος.
Η υγιεινή διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία τροφών, καθώς για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του οργανισμού μας είναι απαραίτητα στη σωστή αναλογία όλα τα στοιχεία των τροφών.
Από το βιβλίο της φυσικής
Νεφέλη Μ.
Η γεύση
Το μέλι είναι γλυκό, το λεμόνι ξινό, τα φυστίκια αλμυρά, ενώ το φάρμακο πικρό... Η γεύση είναι μία από τις βασικές μας αισθήσεις. Πώς όμως καταλαβαίνουμε τις γεύσεις;
Το όργανο με το οποίο αισθανόμαστε τη γεύση είναι η γλώσσα. Πάνω στη γλώσσα υπάρχουν μικρά εξογκώματα, οι "θηλές" που περιέχουν τους γευστικούς κάλυκες. Αυτά τα μικρά οργανίδια ανιχνεύουν τη γεύση και στέλνουν το αντίστοιχο ερέθισμα στον εγκέφαλο. Περίπου 10.000 γευστικοί κάλυκες που βρίσκονται στη γλώσσα, μάς βοηθούν να αναγνωρίζουμε τις τέσσερις βασικές γεύσεις: γλυκό, ξινό, αλμυρό, πικρό. Οι γεύσεις αυτές ανιχνεύονται σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές της γλώσσας. Στο μπροστινό μέρος ανιχνεύεται κυρίως το γλυκό. Στα δύο πλάγια το αλμυρό, πιο πίσω το ξινό και στο πίσω μέρος της γλώσσας το πικρό.
Από το βιβλίο της Φυσικής
Νεφέλη Μ.Σχηματισμός του χιονιού
Σχηματισμός του χιονιού
Το χιόνι (καθαρεύουσα η χιών) δημιουργείται μεταξύ, κάτω ή πάνω από τα στρώματα των νεφών, ανάλογα του πλάτους και της θερμοκρασίας των νεφών, από τη συμπύκνωση των υδρατμών σε θερμοκρασία κατώτερη του σημείου πήξεως αλλά με πολύ βραδύ ρυθμό. Έτσι το χιόνι αποτελείται από κρυστάλλους πάγου, που ενωμένοι μεταξύ τους χαλαρά σχηματίζουν τις λευκές και ελαφρές χιονονιφάδες.
Μεγάλες ποσότητες σχηματίζονται στα ψηλά νέφη σε όλα τα πλάτη της Γης. Αν και είναι κοινότατο στους πόλους εν τούτοις σχηματίζεται περισσότερο στις βόρειες εύκρατες ζώνες επειδή ο αέρας περιέχει περισσότερη υγρασία. Στα πολικά όρη, οροπέδια αλλά και στα ψηλότερα όρη πέφτει σε μεγάλη ποσότητα, έκταση και βάθος ώστε η πίεση των τελευταίων στρώσεων το μετατρέπει σε πάγο, σχηματίζοντας έτσι τους παγετώνες που στις πολικές περιοχές καλύπτουν χιλιάδες τετραγωνικά μίλια.
Για πολλούς τοπογραφικούς και μετεωρολογικούς λόγους οι χιονοπτώσεις ποικίλλουν σημαντικά στις κορυφές των βουνών ακόμα και αν είναι στον ίδιο παράλληλο. Τα όρια του «διαρκούς χιονιού», στις κορυφές, είναι από 300μ. υψόμετρο σε γεωγραφικό πλάτος 70°, 1.500μ. σε 60°, 2.100μ σε 50°, 3.000μ σε 40°, 3.900μ. σε 30°, 4.500 σε 20° και 5.100μ. στον Ισημερινό.
Μεγάλες ποσότητες σχηματίζονται στα ψηλά νέφη σε όλα τα πλάτη της Γης. Αν και είναι κοινότατο στους πόλους εν τούτοις σχηματίζεται περισσότερο στις βόρειες εύκρατες ζώνες επειδή ο αέρας περιέχει περισσότερη υγρασία. Στα πολικά όρη, οροπέδια αλλά και στα ψηλότερα όρη πέφτει σε μεγάλη ποσότητα, έκταση και βάθος ώστε η πίεση των τελευταίων στρώσεων το μετατρέπει σε πάγο, σχηματίζοντας έτσι τους παγετώνες που στις πολικές περιοχές καλύπτουν χιλιάδες τετραγωνικά μίλια.
Για πολλούς τοπογραφικούς και μετεωρολογικούς λόγους οι χιονοπτώσεις ποικίλλουν σημαντικά στις κορυφές των βουνών ακόμα και αν είναι στον ίδιο παράλληλο. Τα όρια του «διαρκούς χιονιού», στις κορυφές, είναι από 300μ. υψόμετρο σε γεωγραφικό πλάτος 70°, 1.500μ. σε 60°, 2.100μ σε 50°, 3.000μ σε 40°, 3.900μ. σε 30°, 4.500 σε 20° και 5.100μ. στον Ισημερινό.
Τα κρυσταλλικά συσσωματώματα των νιφάδων του χιονιού είναι κατά το πλείστον διαφανή με στιλπνές έδρες που αντανακλούν το φως και παρουσιάζουν λευκή μάζα. Το μέγεθος των κρυστάλλων τους είναι 0.25 - 13 χιλιοστά (mm) και πέφτουν μεμονωμένα ή ενωμένοι σε νιφάδες που σχηματίζονται συνήθως σε ήρεμη χιονόπτωση με θερμοκρασία εδάφους 0 °C (32 °F) ή χαμηλότερη. Τα λίαν ψυχρά νέφη σχεδόν πάντα είναι ξερά σε αντίθεση με τα θερμότερα νέφη (τα χαμηλότερα) που περιέχουν περισσότερη υγρασία και έχουν την τάση να παρασκευάζουν τους μεγαλύτερους, ταχέως αυξανόμενους και διακλαδιζόμενους κρυστάλλους.
Γενικά τα σχήματα των κρυστάλλων του χιονιού ανήκουν στον εξαγωνικό σύστημα με επικράτηση των αστεροειδών μορφών με έξι ακτίνες. Η ομορφιά και ο πλούτος τους έλκυσε τη προσοχή και το θαυμασμό των μελετητών του χιονιού από τους αρχαίους χρόνους μέχρι και σήμερα και αποδεδειγμένα θεωρείται ότι υπερτερούν σε τελειότητα και ποικιλία των κρυστάλλων οποιουδήποτε ορυκτού είδους.
Από τη wikipedia
Νεφέλη Μ.

Ανάκλαση του ήχου
Δευτέρα 2 Μαΐου 2011
Παρασκευή 29 Απριλίου 2011
Κάκτος
Οι κάκτοι είναι είδος αγκαθωτού φυτού που φυτρώνει στην έρημο και αναπτύσσεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Στα μέρη που φυτρώνει σπάνια βρέχει. Πώς καταφέρνει αυτό το φυτό να αναπτύσσεται με τόσο λίγο νερό, αφού τα φυτά δεν αντέχουν πολύ χωρίς νερό; Ο κάκτος έχει την ιδιότητα, κάθε φορά που βρέχει, να μαζεύει πολύ νερό μέσα του. Έτσι, έχει νερό να πίνει για πολύ καιρό. Μάλιστα, οι άνθρωποι που ζουν σε εκείνα τα μέρη, όταν δεν έχουν νερό να πιούν, κόβουν τους κάκτους και πίνουν το νερό που υπάρχει μέσα τους. Οι κάκτοι, παρόλο που έχουν αγκάθια, μπορούν να γίνουν πολύ όμορφα φυτά, αφού μερικοί από αυτούς έχουν πάνω τους διαφόρων ειδών ανθάκια.
Νεφέλη Μ.
Πέμπτη 28 Απριλίου 2011
Τετάρτη 20 Απριλίου 2011
Σάββατο 16 Απριλίου 2011
Παρασκευή 15 Απριλίου 2011
!!!ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ!!!
ΤΟ SITAR
To sitar είναι ένα όμορφο παραδοσιακό όργανο από την Νότια Ασία. Έχει ένα ωοειδής σώμα με μακρύ λαιμό και μεταλλικές χορδές. Είναι πολύ διάσημο στην Ινδία και στο Πακιστάν. Πιστεύουμε ότι το ινδικό sitar εφευρέθηκε τον 13 αιώνα και παιζόταν συχνά στα βασιλικά δικαστήρια. Το 1950 το sitar παιζόταν από μπάντες και έγινε διάσημο στην Ευρώπη και στην Αμερική. Οι Beatles έπαιζαν το sitar σε μερικά από τα τραγούδια τους. Σήμερα το ηλεκτρικό sitar παίζεται από πολλούς διαφορετικούς μουσικούς σε όλο τον κόσμο.
Γεωργία Ν.
Πέμπτη 14 Απριλίου 2011
Πασχαλινά αυγά
Τετάρτη 13 Απριλίου 2011
Συνέδρια και διαγωνισμοί
Μερικές μέρες μετά από την πραγματοποιήση του 3ου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής στα Γιαννιτσά, στις 13 Απριλίου μάθαμε το πιο ευχάριστο νέο: Ότι η τάξη μας προκρίθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 4-5 Μαΐου. Ταυτόχρονα συμμετέχουμε και στον Διαδικτυακό Διαγωνισμό με θέμα τον τόπο μας. Μάλλον μας περιμένει αρκετή δουλειά για όλα αυτά.
Τρίτη 12 Απριλίου 2011
Δευτέρα 11 Απριλίου 2011
!!!Η ΖΩΗ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ!!!
Η ζωή τότε δεν ήταν εύκολη για τους ανθρώπους. Αυτοί δούλευαν σε χωράφια από την στιγμή που ξημέρωνε μέχρι την στιγμή που νύχτωνε. Δούλευαν όταν χιόνιζε, έβρεχε και όταν είχε πάρα πολύ ήλιο. Αυτοί έδιναν το μισό από αυτά που φύτευαν στον ιδιοκτήτη του χωραφιού. Οι περισσότεροι άνθρωποι ζούσαν σε χωριά και σε κάθε χωριό ζούσαν από10 έως 60 οικογένειες. Οι οικογένειες ζούσαν σε μικρά ξύλινα σπίτια με όλα τα ζώα τους. Μία φωτιά μαγειρέματος ήταν πάντα ανοιχτή μέσα στο σπίτι και στην σκεπή υπήρχε μια τρύπα για να βγαίνει ο καπνός έξω. Οι άνθρωποι δεν είχαν πολλά έπιπλα εκτός από ένα τραπέζι και ένα κρεβάτι. Τα χωριά ήταν στο κέντρο του κόσμου τότε. Οι άνθρωποι έμεναν κοντά στο σπίτι τους γιατί φοβόντουσαν του αγνώστους. Η ζωή δεν ήταν κακή στον μεσαίωνα παρόλα αυτά. Οι άνθρωποι δεν δούλευαν την Κυριακή και συχνά μαζεύονταν όλοι μαζί για να φάνε, να πιούνε και να διασκεδάσουν. Υπήρχαν πολλές γιορτές και οι άνθρωποι δούλευαν 260 μέρες το χρόνο όπως και εμείς.
Γεωργία Ν.
Πέμπτη 7 Απριλίου 2011
Παγώνι
Το παγώνι είναι πτηνό της οικογένειας των φασιανιδών, της τάξης των ορνιθόμορφων. Κατάγεται από τα δάση της Νότιας Ινδίας. Στην Ευρώπη ήρθε από την αρχαιότητα και εξημερώθηκε με άγνωστο τρόπο. Ήταν γνωστό στη Μεσοποταμία, την Αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη. Ήταν πιστευτό ότι το προστάτευαν οι Θεοί και ήταν συνηθισμένο να βρίσκεται στους ναούς και στις αυλές των πλούσιων σπιτιών. Σήμερα στην Ινδία το παγώνι είναι προστατευόμενο είδος.
Το παγώνι παρουσιάζει έντονο φυλετικό διμορφισμό, καθώς το αρσενικό έχει διαφορετική εμφάνιση από το θηλυκό. Το αρσενικό έχει μήκος 1,25 μ. χωρίς την ουρά του, η οποία του διπλασιάζει το μήκος. Το χρώμα του είναι πράσινο ή μπλε στο στήθος, την κοιλιά και το κεφάλι, έχει κοντές φτερούγες που του επιτρέπουν περιορισμένη πτήση και ένα λοφίο στην κορυφή του κεφαλιού. Έχει πολύ εντυπωσιακή ουρά με μακριά πηδαλιώδη φτερά με πράσινα, μπλε, μαύρα και πορτοκαλί οφθαλμοειδή στίγματα, που την ανοίγει σε σχήμα βεντάλιας.
Αντίθετα το θηλυκό δεν έχει αυτή την εντυπωσιακή όψη, δεν διαθέτει μακριά ουρά και το χρώμα του είναι καστανόγκριζο με σκούρες λωρίδες. Γεννάει μέχρι 5 αυγά, τα οποία κλωσσάει για χρονικό διάστημα περίπου ενός μήνα. Τα παγώνια ζευγαρώνουν κατά την περίοδο των βροχών.
Το παγώνι ζει στα ανοιχτά δάση και αναζητεί την τροφή του είτε στο χάραμα της ημέρας είτε αμέσως πριν από το ηλιοβασίλεμα. Είναι φυτοφάγο και σαρκοφάγο και η διατροφή του περιλαμβάνει σιτάρι, μούρα, σύκα καθώς επίσης και έντομα, μικρά θηλαστικά και ερπετά. Ζει έως 25 χρόνια.
Από τη wikipedia
Νεφέλη Μ.
Ουράνιο τόξο
Το ουράνιο τόξο είναι ένα πολύχρωμο οπτικό και μετεωρολογικό φαινόμενο, κατά το οποίο εμφανίζεται το φάσμα των χρωμάτων που συνθέτουν το ορατό φως στον ουρανό. Το φαινόμενο εμφανίζεται όταν οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν πάνω σε σταγονίδια βροχής στην ατμόσφαιρα της Γης και αποτελεί ένα παράδειγμα διάθλασης, μετά από ανάκλαση. Το κάθε χρώμα (δηλαδή κάθε μήκος κύματος) διαθλάται υπό διαφορετική γωνία μέσα στα σταγονίδια (που δρουν σαν μικρά πρίσματα), παθαίνει διαφορετική εκτροπή κι έτσι το ορατό λευκό φως αναλύεται στα διάφορα χρώματα που το συνθέτουν, δηλαδή στο φάσμα τόξο, με το κόκκινο χρώμα να κυριαρχεί στην εξωτερική του πλευρά, και το βιολετί στην εσωτερική. Η διαφορετικότητα της γωνίας του κάθε μήκους κύματος (χρώματος) και του σχήματος των σταγονιδίων εξηγεί και το τοξοειδές σχήμα του φαινομένου και όχι κάποιο άλλο του. Έτσι εμφανίζεται το φάσμα του ηλιακού φωτός ως ένα. Για να γίνει αντιληπτό το ουράνιο τόξο από παρατηρητή θα πρέπει να έχει στραμμένα τα νώτα του στον Ήλιο. Αν και τα ουράνια τόξα εμφανίζουν μια ευρεία γκάμα χρωμάτων, τα πιο ευδιάκριτα είναι το κόκκινο, το κίτρινο και το μπλε, δηλαδή τα βασικά χρώματα και το λουλακί το βιολετί και το πορτοκαλί. Ας σημειωθεί όμως ότι το ουράνιο τόξο στην πραγματικότητα είναι συνεχές φάσμα και εμφανίζονται και όλες οι ενδιάμεσες αποχρώσεις των παραπάνω χρωμάτων. Κατά ένα γνωστό ευρωπαϊκό μύθο, στη βάση του ουράνιου τόξου ένα τσουκάλι γεμάτο χρυσάφι περιμένει όποιον καταφέρει να φτάσει εκεί, πράγμα φυσικά αδύνατο καθώς το ουράνιο τόξο είναι οφθαλμαπάτη που δεν εντοπίζεται στο χώρο.
Από τη wikipedia
Νεφέλη Μ.
Χρώματα
Βασικά (πρωτογενή) χρώματα είναι αυτά που όταν συνδυαστούν μεταξύ τους μπορούν να παράγουν όλους τους δυνατούς χρωματισμούς. Τα βασικά χρώματα είναι το κόκκινο, το μπλε και το κίτρινο. Τα δευτερεύοντα (συμπληρωματικά) χρώματα είναι αυτά τα οποία δημιουργούνται από την ανάμιξη δύο βασικών χρωμάτων. Τα δευτερέυοντα χρώματα είναι το πράσινο, το πορτοκαλί και το μωβ. Από την ανάμιξη δύο βασικών χρωμάτων προκύπτουν τα εξής:
Κόκκινο + Κίτρινο = Πορτοκαλί
Μπλε + Κίτρινο = Πράσινο
Κόκκινο + Μπλε = Μωβ
Τα χρώματα του ουράνιου τόξου (ίριδα) είναι:
Κόκκινο
Πορτοκαλί
Κίτρινο
Πράσινο
Γαλάζιο
Μπλε
Μωβ
Από την ανάμιξη όλων των χρωμάτων της ίριδας (βασικών και συμπληρωματικών) προκύπτει το άσπρο.
Τα χρώματα διαιρούνται ανάλογα με τα επιμέρους στοιχεία τους στις εξής κατηγορίες:
Ψυχρά (με βάση το μπλε)
Θερμά (με βάση το κόκκινο)
Φωτεινά
Ουδέτερα
Σκοτεινά (με βάση το μαύρο)
Απαλά ή παστέλ ( με βάση το άσπρο)
Λαμπερά
Νεφέλη Μ.
Τετάρτη 6 Απριλίου 2011
Φώκιες ή ωταρίες;
Οι φώκιες μοιάζουν πάρα πολύ με τις ωταρίες, ώστε είναι δύσκολο να τις ξεχωρίσει κανείς. Κάποιες λεπτομέρειες όμως μας βοηθάνε να τις αναγνωρίσουμε. Οι φώκιες έχουν αυτιά χωρίς πτερύγιο. Επίσης τα μέλη τους καλύπτονται από τρίχωμα και τα πίσω μέλη τους δεν μπορούν να στραφούν προς τα εμπρός. Για αυτό οι φώκιες γλιστρούν πάνω στην κοιλιά τους όταν είναι στη στεριά, ενώ οι ωταρίες χρησιμοποιούν τα πίσω μέλη τους για να αναπηδούν.
Νεφέλη Μ.
Νεφέλη Μ.
Τρίτη 5 Απριλίου 2011
Ήξερες ότι...
Το πρώτο βιβλίο που ήταν αφιερωμένο εξ ολόκληρου στην οδοντιατρική κυκλοφόρησε το 1728 και είχε τον τίτλο «Ο χειρούργος οδοντίατρος» και συγγραφέας ήταν ο Γάλλος Πιερ Φωσαρ ο οποίος θεωρείται πατέρας της οδοντιατρικής .
Οι στατιστικές λένε ότι τα οδοντιατρικά προβλήματα είναι η δεύτερη μετά το κοινό κρυολόγημα η πιο συχνή αιτία απώλειας εργάσιμων και σχολικών ωρών στον αναπτυγμένο κόσμο
Η πρώτη οδοντόβουρτσα κατασκευάσθηκε από τον Γουιλιαμ Αντις το 1770 που ήταν καθούμενος σε φυλακή της Αγγλίας. Ένα πρωί κρατείσαι ένα κόκαλο από κρέας που του έδωσαν άνοιξε μικρές τρύπες και κατάφερε να πείσει τον φύλακα να του φέρει λίγες σκληρές τρίχες. Όταν απελευτεροθεικε, ίδρυσε μια μικρή βιοτεχνία και άρχισε να προμηθεύει τον κόσμο με τις πρώτες οδοντόβουρτσες.Ο Τομας Γουαιλτ αμερικανός το1847 εφάρμοσε σφραγίσματα από αμάλγαμα αργύρου.
Σε κάποιες περιοχές των ΗΠΑ σπάνια παρουσίαζαν τερηδόνα χάρη στο πόσιμο νερό που περιείχε ιόντα φθορίου.
Το ωραίο χαμόγελο είναι ευθύνη καθενός από εμάς
Οι στατιστικές λένε ότι τα οδοντιατρικά προβλήματα είναι η δεύτερη μετά το κοινό κρυολόγημα η πιο συχνή αιτία απώλειας εργάσιμων και σχολικών ωρών στον αναπτυγμένο κόσμο
Η πρώτη οδοντόβουρτσα κατασκευάσθηκε από τον Γουιλιαμ Αντις το 1770 που ήταν καθούμενος σε φυλακή της Αγγλίας. Ένα πρωί κρατείσαι ένα κόκαλο από κρέας που του έδωσαν άνοιξε μικρές τρύπες και κατάφερε να πείσει τον φύλακα να του φέρει λίγες σκληρές τρίχες. Όταν απελευτεροθεικε, ίδρυσε μια μικρή βιοτεχνία και άρχισε να προμηθεύει τον κόσμο με τις πρώτες οδοντόβουρτσες.Ο Τομας Γουαιλτ αμερικανός το1847 εφάρμοσε σφραγίσματα από αμάλγαμα αργύρου.
Σε κάποιες περιοχές των ΗΠΑ σπάνια παρουσίαζαν τερηδόνα χάρη στο πόσιμο νερό που περιείχε ιόντα φθορίου.
Το ωραίο χαμόγελο είναι ευθύνη καθενός από εμάς
Δευτέρα 4 Απριλίου 2011
Προσοχή!!!
Στις αναρτήσεις πρέπει να γράφεται οποσδήποτε ο τίτλος και το όνομα αυτού που έγραψε το κείμενο. Σε διαφορετική περίπτωση η ανάρτηση θα διαγράφεται.
Επίσης, αναρτήσεις με ορθογραφικά και εκφραστικά λάθη θα διαγράφονται.
Το ίδιο ισχύει και για τα σχόλια.
Ευχαριστώ
Επίσης, αναρτήσεις με ορθογραφικά και εκφραστικά λάθη θα διαγράφονται.
Το ίδιο ισχύει και για τα σχόλια.
Ευχαριστώ
Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟ!
Η ζωή στην αρχαία Αίγυπτο ήταν δύσκολη για τους περισσότερους ανθρώπους γιατί δεν ζούσαν πολλά χρόνια. Τα παιδιά ήταν πολύ σημαντικά. Μόνο τα αγόρια που είχαν πλούσιους πατεράδες πήγαιναν στο σχολείο. Όλα τα αγόρια έκαναν την ίδια δουλεία με τους πατεράδες τους. Οι περισσότεροι άντρες δούλευαν ως αγρότες. Τα κορίτσια μάθαιναν πώς να μαγειρεύουν και να συμμαζεύουν το σπίτι. Τα σπίτια ήταν φτιαγμένα από τούβλα. Τα σπίτια των εργατών είχαν συνήθως δύο δωμάτια. Οι άνθρωποι και τα ζώα έμεναν μαζί. Τα σπίτια είχαν μικρά παράθυρα που άφηναν λίγο φως να μπει. Οι άνθρωποι μαγείρευαν συχνά και περνούσαν το περισσότερο χρόνο τους στις επίπεδες στέγες. Τα σπίτια των πλουσίων είχαν ψηλά ανώτατα όρια και πλακάκια στο πάτωμα είχαν επίσης πισίνες και κήπους. Οι άνθρωποι δούλευαν σκληρά αλλά πάντα είχαν χρόνο για να ξεκουραστούν. Τα παιδιά έπαιζαν με παιχνίδια όπως μικρά ζωάκια, ξύλινα αλογάκια και μπάλες. Στους Αιγύπτιους άρεσε να παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια. Επίσης αγαπούσαν την μουσική και τον χορό.

Γεωργία Ν.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)