Συμμετέχοντας στο 4ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας οι Ε΄ και η ΣΤ΄ τάξεις του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κρύας Βρύσης με εκπαιδευτικούς την κα Παπαθεοδώρου Ελένη και κ. Παβέλη Παναγιώτη , παρουσίασαν την εργασία τους με απόλυτη επιτυχία, αποσπώντας ένα μεγάλο θερμό χειροκρότημα και τα συγχαρητήρια της οργανωτικής επιτροπής.
Στις προσυνεδριακές διαδικασίες οι οποίες είχαν προηγηθεί έλαβαν μέρος 4000 μαθητές και 250 εκπαιδευτικοί με 350 εργασίες. Από τις εργασίες αυτές επιλέχθηκαν 150 που παρουσιάστηκαν στο «Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας “NΟΗΣΙΣ” στη Θεσσαλονίκη στις 8 – 9 Μαΐου.
Στο Συνέδριο αυτό είχαν συμμετοχή από την Κεντρική Μακεδονία 350 εργασίες.
Σκοπός του Συνεδρίου ήταν να υποκινηθεί η ενασχόληση των μαθητών με τους Η/Υ, το Διαδίκτυο και την αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.), ως διδακτικό εργαλείο. Η επιδίωξη του Συνεδρίου ήταν:
Η ενθάρρυνση των μαθητών ώστε να ασχοληθούν με μία εργασία, με επιστημονική προσέγγιση.
Η ενίσχυση των προσπαθειών διαθεματικής και διεπιστημονικής προσέγγισης στο πλαίσιο των σχολικών μαθημάτων.
Η ανάπτυξη της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας.
Η απόκτηση εμπειριών στις διαδικασίες συμμετοχής σε ένα συνέδριο που πραγματοποιείται σ’ ένα περιβάλλον υψηλού επιπέδου.
Η βιωματική εφαρμογή των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην πράξη.
Η απόκτηση δεξιοτήτων μέσω της εκπαιδευτικής αξιοποίησης των Τ.Π.Ε.
Η εμπειρία που απέκτησαν όλοι οι μαθητές, - η ΣΤ΄ τάξη συμμετείχε για δεύτερη συνεχόμενη φορά, - είναι μεγάλη καθώς προετοιμάζονται για το Γυμνάσιο.
«Συμμετέχουμε στο 4ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής θέλοντας να δείξουμε ότι μια τάξη εφοδιασμένη με υπολογιστές προσφέρεται πολύ περισσότερο από μια παραδοσιακή για την εφαρμογή των πιο σύγχρονων τεχνικών, ακόμα κι όταν οι υπολογιστές δεν είναι ισάριθμοι με εμάς τους μαθητές»
Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε η παρουσίαση της εργασίας και «Γίναμε ταξιδιώτες στη γνώση με το …01»….και συνεχίστηκε ...«Κάνουμε το καθημερινό μας μάθημα διαθεματικά.
Μπορούμε να συνεργαστούμε με άλλα σχολεία του εξωτερικού. Έχουμε εξοικειωθεί με τη χρήση των υπολογιστών και αξιοποιούμε τις μέγιστες δυνατότητές μας για την απόκτηση των γνώσεων.
Η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών μας ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο. Όλες τις ώρες είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε οτιδήποτε μας ενδιαφέρει. Το μάθημά μας δε μπαίνει σε «καλούπια» είναι πλέον διαθεματικό.
Συζητάμε, βλέπουμε , ακούμε, διαβάζουμε, εξηγούμε, συνεργαζόμαστε, είμαστε μια ομάδα με διαφορετικές απόψεις που ο καθένας λέει τη γνώμη του με επιχειρήματα και σταδιακά αποκτούμε τη γνώση με διάλογο. Νιώθουμε ένα «κομμάτι» του κόσμου που οι γνώσεις μας γίνονται ατέλειωτες καθώς είμαστε σε θέση με το πάτημα ενός πλήκτρου να περιηγηθούμε στο θαυμαστό κόσμο των πληροφοριών.»…. «Καταφέραμε να ξεφύγουμε από την παραδοσιακή αίθουσα και τρόπο διδασκαλίας. Από τη στιγμή που έχουμε στη διάθεσή μας τις νέες τεχνολογίες το μάθημα γίνεται περισσότερο ενδιαφέρον. Μέσα σ΄ αυτή την αίθουσα μάθαμε πάρα πολλά. Μάθαμε να αγωνιζόμαστε και να δείχνουμε τις ικανότητές μας χωρίς φόβο. Μάθαμε πολλά για την τεχνολογία, αλλά μάθαμε να χρησιμοποιούμε και τις νέες τεχνολογίες με μέτρο και σωστό τρόπο. Κάνουμε μάθημα στους υπολογιστές και βρίσκουμε τις πληροφορίες που θέλουμε.
Η εμπειρία μας θα μας μείνει αξέχαστη όπως και η παρέα και συνεργασία μας.»
Φωτογραφίες και Βίντεο, καθώς και η εργασία έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο:
http://users.sch.gr/elenipap/sinedrio_2012/sinedrio.htm
Οι δάσκαλοι των τάξεων και οι μαθητές, ευχαριστούν θερμά το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου που έδωσαν τη δυνατότητα σε όλους τους μαθητές, να παρακολουθήσουν το Προσυνέδριο στην Έδεσσα και το Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, πληρώνοντας όλα τα έξοδα μετακίνησης με λεωφορείο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου